Salamander - instructiuni de executie si montaj
Ferestrele Salamander dispun de toate caracteristicile de calitate pentru a asigura o durata de viata mare a ferestrelor – pentru toate tipurile de cladiri: case, blocuri, spitale, hoteluri, spatii comerciale. Amestecul de PVC utilizat precum si calitatea prelucrarii acestuia permit realizarea de ferestre cu o durata de viata ridicata.
PVC-ul rigid este un material durabil care rezista foarte bine in atmosfere agresive. Ferestrele Salamander sunt rezistente la toate influentele mediului cum ar fi actiunea UV, vant, ploaie, frig si oscilatii de temperatura si isi mentin aspectul placut chiar si dupa ani.
- izolatie termica si fonica foarte buna datorita proprietatilor excelente ale materialului profilelor, a geometriei camerelor interioare si a etansarii duble;
- durata mare de viata probata de-a lungul celor 50 de ani de utilizare a ferestrelor Salamander pe pietele occidentale si certificata prin rezultatele testarilor de durabilitate in mediul agresiv, marin si urban industrial;
- indeplinirea cerintelor de statica prin rigidizarea interioara a profilelor cu armaturi din otel zincat;
- protectie foarte buna, prin sistemul de garnituri duble (cauciucul rezistent la intemperii isi pastreaza timp indelungat proprietatile) ; design atragator, intretinere usoara.
- Ferestrele si panourile care au dimensiuni mai mici sau egale cu 600 mm, nu contin armatura (armatura se va pune doar pe partea verticala unde sunt balamalele).
- La ferestrele cu actionare la distanta, pentru un pret corect se vor lua in calcul atat inaltimea la care vine montata fereastra cat si amplasarea ferestrei (in planul interior al zidului sau la mijlocul acestuia). Daca fereastra va fi montata altfel decat in planul interior al zidului se va lua in calcul pentru fiecare trecere dintr-un plan in altul cate un cablu de actionare la distanta.
- Este indicat ca panourile cu inaltimi de 2400 mm sa fie rigidizate prin profile speciale. Cele peste 2600 mm inaltime, trebuie obligatoriu rigidizate.
- Recomandarea producatorilor de profile este ca lungimea ferestrelor sa fie de maxim 3500 mm pt. profile albe si 3m pt. profile color.
- Dimensiunea maxima a tamplariei pvc pt care putem sa asiguram transportul este de 4050 mm cu conditia ca inaltimea (in cazul in care 4050 este latimea) sa nu depaseasca 2500 mm;
Streamline Toc fereastra - 68 mm
Streamline Toc usa - 85 mm placat cu aluminiu 32 mm la prag
Streamline Cercevea fereastra - 80 mm
Streamline Cercevea usa - 104 mm
BluEvolution92 Toc fereastra - 83 mm
BluEvolution92 Toc usa - 103 mm
BluEvolution92 Cercevea fereastra - 80 mm
BluEvolution92 Cercevea usa - 115 mm
Usile de balcon se proiecteaza ca:
- Sistem de fereastra, avand cercevea de 80 mm sau 104 - 115 mm, aceasta din urma fiind cu coltari de rigidizare la 45 grade (armatura interioara perimetrala 2mm ). Pretul pentru sistemul de fereastra este mai mic, acesta neavand in dotare manerasul de tragere aflat la exterior si nici bila ce ajuta la clipsarea cercevelei de toc, adica de a ramane usa inchisa atunci cand se iese afara si se trage usa pentru a ramane inchisa.
- Sistem de usi, avand cercevea de 80 mm sau 104 - 115 mm, aceasta din urma fiind cu coltari de rigidizare la 45 grade ( armatura interioara perimetrala 2mm ). Pretul pentru sistemul de usa este mai mare, acesta avand in dotare manerasul de tragere aflat la exterior si bila ce ajuta la clipsarea cercevelei de toc, adica de a ramane usa inchisa atunci cand se iese afara si se trage usa pentru a ramane inchisa.
Exista usa de balcon cu maner pe ambele parti si este prevazuta cu inchidere cu cheie si se va executa obligatoriu cu cercevea intermediara 104 - 115 mm (Z mijlociu/aripa medie), NU cu cercevea fereastra 80 mm ( denumita UB Standard ) unde NU exista coltar de rigidizare la 45 grade ( armatura interioara perimetrala 2mm ) ca si la cercevea 104 - 115 mm.
La usile de balcon se recomanda deschiderea oscilo – batanta datorita faptului ca are mai multe puncte de inchidere decat sistemul de simpla deschidere si implicit asigura o inchidere mai etansa.
Usile de balcon se pot executa si cu prag de aluminiu, cu perie si garnitura simpla sau cu garnitura ce clipseaza automat pe prag, astfel ofera o etansare buna.
Usile de exterior sau de “intrare” sunt executate din cercevea de usa-tip T (pentru deschidere in exterior) sautip Z (pentru deschiderea in interior). O alta diferenta este ca usile sunt prevazute cu maner pe ambele parti si cu broasca cu butuc.
In functie de inaltimea si latimea lor, usile sunt prevazute cu 3 sau 4 balamale.
Daca latimea usii are peste 1080 mm si inaltimea de peste 2000 mm sunt deasemenea prevazute cu 4 balamale.
Usile cu inchidere in butuc, sunt recomandate de Salamander a fi la inaltime de 2200 mm, ce trece peste aceasta cota, nu sunt garantate.
Usile pot fi cu diferite tipuri de inchidere:
- monopunct (in general cele de interior) – au inchidere intr-un singur punct si nu asigura o inchidere etansa pe contur ;
- multipunct (acestea nu ofera o inchidere de sigurata ci doar de etansetansare) – au inchidere in 4 sau 5 puncte in functie de inaltimea usii;
- inchidere cu bolt (inchidere de siguranta) – asigura o inchidere prin doua tije tip bolt;
- inchidere cu ghiara (inchidere de siguranta) – asigura o inchidere prin doua mecanisme de tip ghiara si sunt recomandate ca usi de acces.
Atat la sistemele de inchidere cu bolt cat si la sistemele de inchidere cu ghiara se va lua in considerare faptul ca aceste usi confera o siguranta dar nu inchid etans.
Usile de bloc – nu au mecanism de inchidere si vor fi prevazute ulterior cu brat telescopic (amortizor) si interfon .
Nu executam:
- usi cu cercevea de fereastra
- usi cu cercevea medie pe sistemul Salamander Streamline Round datorita faptului ca nu se poate aplica maner pe partea exterioara (rotunjita) a cercevelei.
- usi culisante cu maner pe ambele parti pe sistemul Salamander Streamline Round din acelasi motiv ca si la alineatul de mai sus
- usi cu inchidere de siguranta – bolt, ghiara – din Z mijlociu 104mm (cercevea intermediara), ele se pot executa doar din Z mare (cercevea mare).
Sildurile si balamalele pentru usile confectionate din profile pvc culoare stejar auriu sau siena noce sunt de culoare maro, setat implicit in programul de ofertare catre dvs. In cazul in care se doresc balamale si silduri de culoare aurie sau argintie ( pretul va creste semnificativ, cele aurii si argintii fiind mai scumpe). Schimbarea se va face prin instintare scrisa, astfel noi facem modificarile in programul de ofertare. Se vor exclude balamalele si sildurile maro si se vor adauga in set balamale si silduri aurii sau argintii dupa caz
La usile de exterior din cadrul lucrarilor ce urmeaza a fi montate la constructii unde nu a fost turnata sapa de pardoseala se recomanda folosirea pragului de aluminiu sub care se va amplasa un profil de compensare – profil de transport sau semitoc – care va fi ingropat in sapa.
Se recomanda acest lucru pentru a evita scurgerea apei in interiorul casei pe sub pragul de aluminiu mai ales la casele la care usile de intrare nu sunt prevazute inspre curte cu acoperis tip terasa. Daca se doreste prag pvc (contur inchis) el trebuie sa fie de aceeasi inaltime ca si tocul usii, de 68 mm sau 85 mm, dupa caz.
La usile de exterior cu deschidere in interior se poate adauga optional lacrimar pe cercevele si garnitura de etansare sau perie intre cercevea si pragul de aluminiu;
La usile proiectate din seria de profile PVC Salamander color, sildul si balamalele sunt setate implicit sa fie de aceeasi culoare cu cea a manerelor si a balamalelor de fereastra (bronz, argint, maro)
Sistemele culisante alese de Kadro, sunt cu actionare usoara, astfel deschiderile feresrelor - usilor, se fac doar prin simpla rulare a manerului, astfel beneficiati de o deschidere foarte usoara si eleganta, iar la inchidere, este suficient sa apropiati cerceveaua de toc si rulati de maner in sensul de inchidere, astfel usile - ferestrele se inchid odata cu manevrarea acestuia.
Este un sistem foarte fiabil si rezistent pe durata lunga de cicluri inchidere - deschidere.
Fereastra culisant batanta ce se preteaza atat la bucatarii cat si in oricare din golurile de fereastra cu cote de lungime si inaltime generoase.
In aceasta abordare, a fost nevoie sa introducem adausul de 20 mm la baza de jos, pentru seria Streamline76 si adaus 40 mm la seria BluEvolution92
Fereastra culisant batanta ce se preteaza atat la bucatarii cat si in oricare din golurile de fereastra cu cote de lungime si inaltime foarte generoase. in acest caz sunt trei rame separate ce se clipseaza printr-un cuplaj H de 15 mm pentru seria Streamline76 si H de 17 mm pentru seria BluEvolution92. Acest cuplaj H este prevazut cu armatura pentru a rigidiza panoul. Daca acest panou indica 3 cadre independente, atunci cuplajele H, sunt in numar de doua.
In aceasta abordare, a fost nevoie sa introducem adausul de 20 mm la baza de jos, pentru seria Streamline76 si adaus 40 mm la seria BluEvolution92
Usa culisant batanta ce se preteaza in oricare din golurile de fereastra cu cote de lungime si inaltime generoase. In acest caz, tocul este de 83 mm, astfel a fost necesar un adaus de 40 mm pentru seria BluEvolution92, iar la seria Streamline 76, se poate aborda adausul de 20 mm.
Usa culisant batanta ce se preteaza in oricare din golurile de fereastra cu cote de lungime si inaltime generoase. In acest caz, tocul este de 103 mm, astfel nu a mai fost necesar acel adaus la baza de jos a pragului
Usa culisant batanta ce se preteaza in oricare din golurile de usa cu cote de lungime si inaltime foarte generoase. in acest caz sunt trei rame separate ce se clipseaza printr-un cuplaj H de 15 mm pentru seria Streamline76 si H de 17 mm pentru seria BluEvolution92. Acest cuplaj H este prevazut cu armatura pentru a rigidiza panoul. Daca acest panou indica 3 cadre independente, atunci cuplajele H, sunt in numar de doua.
In acest caz, tocul este de 103 mm, astfel nu a mai fost necesar acel adaus la baza de jos a pragului.
Montarea tamplariei PVC cu geam termopan in golul de zidarie se va face in felul urmator :
1. Se va fixa ferm rama tamplariei PVC pe pozitia dorita in golul de zidarie pregatit anterior cu ajutorul unor pene de lemn, avandu-se in vedere ca piesa de tamplarie PVC sa fie la nivela atat in plan vertical cat si in plan orizontal. Penele din lemn se vor amplasa la fiecare colt al piesei de tamplarie PVC, iar dupa caz si la celelalte puncte de imbinare a profilelor.Lungimea penelor din lemn va fi de 6-7cm in functie de latimea profilului PVC folosit.
2. Cu ajutorul bormasinii rotopercutante se vor da gaurile pentru ancorele de fixare in zidarie.
3. Se vor introduce ancorele de fixare in gaurile facute si se vor fixa prin insurubare. Ancorele de fixare vor fi din metal cu un diametru de 10 mm si o lungime de minim 72 mm.
4. In golul ramas intre zidarie si piesa de tamplarie PVC se va introduce spuma poliuretanica.
5. Se va fixa manerul de actionare pentru foile mobile dupa care se va trece la montarea lor pe rama de tamplarie PVC.
6. Se va monta geamul termoizolant iar fixarea lui se va face cu ajutorul calelor de sprijin si a baghetelor de plastic. Baghetele de fixare ale geamului termoizolant se vor clipsa prin fixare cu un ciocan din plastic sau cauciuc.
7. Se vor monta mascajele pentru fiecare balama si aerisitoarele in gaurile de scurgere de pe exteriorul partii de jos a ramei.
8. Dupa finalizarea reparatiilor,se va indeparta folia de protectie de pe rama tamplariei PVC dar nu mai tarziu de 6 luni.
Pentru informatii suplimentare, va invitam sa descarcati documentatia pdf